piątek, 28 grudnia 2018

Bułki czosnkowe jak u Mamuszki


Budzisz się i od rana słyszysz reklamy zabaw sylwestrowych począwszy od Despasito  skończywszy na innych mniej lub bardziej znanych postaciach polskiej sceny muzycznej. Wzrasta przymus dobrej zabawy a pytanie: "jak spędzisz sylwestra" zaczyna być najbardziej irytującym pytaniem jakie można zadać. 


Jeśli jesteś dość asertywna i alternatywna to możesz powziąć szalony plan ubrania najwygodniejszej piżamy, upieczenia bułeczek czosnkowych z najładniejszej książki kucharskiej (Mamuszka - okładka złoto - niebieska) i obejrzenia jednego z bardziej dystopijnych, mrocznych seriali jakim jest Czarne Lustro (Black Mirror)
Inna sprawa, że Mamuszka jest bogata w wiele zachęcających przepisów i z pewnością na jednym wyczynie kulinarnym się nie skończy. Co ciekawe, kuchnia ukraińska jest odrobinę bliska kuchni polskiej a zarazem zupełnie inna. Zdjęcia w książce są dalekie od stylizacji oderwanych od codzienności. Widzimy gospodynie domowe, zdjęcia z targu albo podglądamy prawdziwe kuchnie w których gotują prawdziwe panie domu. Mimo, że jest to bardzo swojskie to dodaje wyjątkowości tej publikacji.

Ukraińskie bułki czosnkowe
z Mamuszki, s. 42

na 8 sztuk

15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 
1 łyżeczka miałkiego cukru
225 ml ciepłej wody
400 g białej mąki chlebowej, plus nieco do oprószenia
8 g miałkiej soli morskiej
3 łyżki oleju słonecznikowego, plus nieco do smarowania
20 g młodego lub starego czosnku, wyciśniętego
1/2 pęczka pietruszki, drobno posiekanego
1 jajko kurze lub kacze, rozkłócone do posmarowania

Przyrządzić zaczyn, rozpuszczając drożdże i cukier w podanej ilości wody (powinna mieć temperaturę pokojową). Dodać 200 g mąki i lekko wymieszać. Przykryć folią kuchenną i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia rano dosypać resztę mąki i miałką sól morską. Starannie zagnieść na obficie posypanej mąką stolicy, aż ciasto zrobi się jednolite i będzie łatwo odchodzić od palców.
Podzielić ciasto na 8 kawałków i uformować z nich bułki. Ułożyć je obok siebie w nasmarowanej olejem okrągłej formie lub naczyniu żaroodpornym o średnicy 24 cm. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kulki ciasta powinny podwoić objętość i złączyć się.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220⁰ Celsjusza. Wymieszać olej z czosnkiem, małą szczyptą soli i natką pietruszki, po czym odstawić, aby olej wchłonął aromaty.
Wyrośnięte pampuszki posmarować obficie jajkiem. Piec 20-25 minut, aż powstanie lśniąca, złocista skórka. Wyjąć z piekarnika i posmarować olejem czosnkowym. Podawać natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz