poniedziałek, 3 grudnia 2018

Szarlotka orzechowa i jabłkowe rozmyślania


Jabłka kojarzą się z grzechem, choć to ponoć lost in translation. W tradycji izraelskiej jabłka to rzadkość. I może przez tą wyjątkowość Oblubieniec z Oblubienicą w najpiękniejszym erotyku świata mówi o jabłkowym zapachu z ust (Pnp 7, 8-10).  Aby nawiązać do tej bosko - romantycznej tradycji na jesień warto wyrobić kruche ciasto z dodatkiem zmielonych orzechów i wypełnić je jabłkowym nadzieniem. Przepis zaczerpnięty od Strawberries from Poland oraz Gotuje bo lubi. 


Szarlotka orzechowa
ciasto:

1 szklanka orzechów włoskich
1, 5 szklanki mąki pszennej
100 g masła
2 / 3 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g cukru pudru
1 żółtko ugotowane na twardo

masa jabłkowa:
4 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu
sok z 1 / 2 cytryny

Orzechy upraż na suchej patelni i zmiel w blenderze na mąkę. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto. Dodaj ugotowane na twardo żółtko i zimne masło pokrojone w kostkę. Jeśli będzie trzeba należy dodać łyżkę zimnej wody i zagniatać dalej.
Ciasto podziel na dwie nie równe części. 1 / 3 odkrój i schowam do zamrażarki, a 2 / 3 schłodź w lodówce. Ciasto po schłodzeniu rozwałkuj i równomiernie wyłóż nim tortownice. Nakłuj widelcem i schłodź w lodówce przez 30 minut.

W tym czasie zajmij się jabłkami. W garnuszku zetrzyj jabłka, dodaj sok z cytryny i łyżeczkę cynamonu. Jabłka duś do momentu ich rozpadnięcia i odparowania części soku. Jabłka rozkładam na wcześniej przygotowanym spodzie i ścieram na tarce część ciasta z zamrażalnika. Ciasto piekę w 175 stopni przez 45 minut. 

2 komentarze:

  1. Jestesmy mlodym katolickim malzenstwem z trojka dzieci. Zapraszamy na nasz kanał na YouTube - CHWYĆ ZACHWYT! Głosimy Jezusa. Chcemy dotrzec do dzieci i nie tylko. Duzo u nas dzieciecych audycji ale zapraszamy wszystkich niezaleznie od wieku. Od wczoraj rozpoczelismy serie "Droga do Narodzenia". Codziennie, biblijnie! Zapraszamy do nas. Z Bogiem!

    OdpowiedzUsuń