poniedziałek, 3 grudnia 2018

Szwedzkie pierniczki - Pepparkakor (jak z Ikei)


Święta nierozerwalnie kojarzą się z zapachem i smakiem korzennych przypraw. Cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, odrobina czarnego pieprzu i ziele angielskie sprawiają, że zimowe wieczory nabierają charakterystycznego aromatu. W prawdzie we wspomnianym sklepie wnętrzarskim można zakupić paczkę piernikowego ciasta, jednak przygotowane samemu (na prawdziwym maśle) będzie o wiele lepsze. A do tego chyba nie muszę specjalnie przekonywać. 



Szwedzkie pierniczki - Pepparkakor 
jak z Ikei
przepis inspirowany White Plate
Składniki:
50 g melasy

100 g miodu
110 g masła
100 g brązowego cukru 
375 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu 
1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
1 łyżeczka przyprawy do pierników 
W garnuszku podgrzej melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Podgotuj aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny do przestygnięcia.
W dużej misce przesiej wszystkie sypkie składniki. W środku zrób wgłębienie i dodaj jajko i melasę.

Zagnieć przy pomocy miksera lub ręcznie. Dodaj odrobinę mąki jeśli ciasto będzie zbyt klejące do tego, by ulepić z niego kulę. Zawinąć w  folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
Piekarnik rozgrzej do temp. 175 st C. Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkuj je (im cieniej, tym lepiej) na oprószonej mąką stolnicy. Następnie foremkami wytnij dowolne kształty.

Piecz na papierze  przez 8-10 minut – do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Uważaj, im cieńsze są pierniczki, tym krótszy czas pieczenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz