piątek, 21 grudnia 2018

Zakwas na barszcz wigilijny



Wigilia lada moment. Dziś jest ostatnia szansa, aby nastawić zakwas na barszcz  i w ciepłym miejscu zdążył sfermentować. Zakwas na zdjęciu fermentuje trzeci dzień. Stąd charakterystyczna piana na wierzchu. Nie bójcie się jej. Nie jest to zły znak. Dodam, że ukiszone buraki można wykorzystać jako podstawowy składnik sałatki wzmacniającej odporność. 


Zakwas na barszcz wigilijny

1 kg buraków, obranych i pokrojonych w plasterki
4 obrane ząbki czosnku
15 ziaren ziela angielskiego
6 listków laurowych
5 ziarenek czarnego pieprzu
3 goździki
1,5-2 l przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka soli na każdy 1 l wody (opcjonalnie)
Kromka razowego chleba na zakwasie (j.w.)

Wszystkie składniki umieścić w dużym słoiku lub dzbanku i zalać wodą. Na wierzchu położyć kromkę chleba. Po ok. 3 dniach zakwas będzie gotowy. Wtedy trzeba zebrać pianę utworzoną na wierzchu, a płyn przelać przez  sitko do czystego słoika lub butelki. Odstawiamy do lodówki i wykorzystujemy w dniu gotowania barszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz