poniedziałek, 7 stycznia 2019

Kasza orkiszowa z botwinką i kurczakiem


Kolejny z przepisów, który już tutaj gościł. Danie obiadowe na lato, gdy nie chce się jeść ciężkich posiłków. Z pewnością przysłuży się osobom borykających się z anemią. Natka pietruszki i buraki to prawdziwa super żywność. Ich "superowość" polega na zawieraniu dużej ilości żelaza a pietruszka ponadto obfituje w witaminę C. Niedawno przeczytałam, że łączenie żelaza z witaminą C jest najkorzystniejsze, bo wpływa na lepsze wchłanianie tego pierwszego.


Kasza orkiszowa z botwinką i kurczakiem
na 4 osoby

potrzebne będzie:

2 torebki kaszy orkiszowej ugotowanej al dente
3 łyżki oliwy extra
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 pierś z kurczaka
1 1/2  szklanki wody
1 pęczek botwinki z buraczkami
sól, pieprz do smaku

Do podania:
świeżo pokrojona natka pietruszki
pokruszona feta lub biały ser

Cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż przez trzy minuty na łyżce oliwy. Dodaj suszone zioła prowansalskie i jeszcze jedną łyżkę oliwy. 
Następnie, gdy będą się rumienić dodaj trzecią łyżkę oliwy i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez trzy minuty aż uzyskasz złocistobrązowy kolor, jednocześnie zerkając na odsuniętą na bok cebulę z czosnkiem. Wszystko wymieszaj i dolej wody. Gotuj parę minut, aż całość zmniejszy objętość. Dodaj obrane i pokrojone drobno buraczki i botwinkę. Dopraw pieprzem wedle smaku. Po około pięciu minutach wszystko wymieszaj i dodaj wcześniej ugotowaną kaszę orkiszową. Dokładnie wymieszaj. Gotowe danie nakładaj do misek i podawaj z posiekaną pietruszką oraz pokruszoną fetą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz