środa, 30 stycznia 2019

Najprostsze lody kawowe



Powrót do najprostszego przepisu jaki można było sobie wymarzyć. Wcześniej likier kawowy zmieniałam na nalewkę pomarańczową i dodawałam skórkę z otartej pomarańczy. Dzięki temu lody nabierały dodatkowego zapachu i smaku. Jest to doskonała baza do różnego rodzaju eksperymentów smakowych. Wystarczy zamienić kawę na inny sypki składnik i alkohol. Jeśli ktoś wpadł na pomysł zastąpienia wysokoprocentowego składnika to niech spieszy mi o nim powiedzieć. 




Lody  kawowe
(przepis pochodzi z książki Nigelissima Nigelli Lawson)

300 ml śmietany kremówki
175 g mleka skondensowanego
2 łyżki rozpuszczalnego espresso
2 łyżki likieru espresso

Ubij wszystkie składniki, aż zaczną się tworzyć sprężyste chmurki. Napełnij 500 ml pojemniki i wstaw do zamrażarki na 6  godzin lub całą noc. Podawaj zmrożone. Istnieje możliwość podania ich w pucharkach i wstawienia do lodówki. Wtedy uzyskasz bardzo słodki, puszysty krem na podwieczorek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz