sobota, 5 stycznia 2019

Sernikobrownie z malinami


Brownie, sernik, maliny to są smakołyki, które tygryski lubią najbardziej. W lecie można użyć świeżych owoców zamiast konfitury malinowej. Słoiki zostawmy na jesień i zimę. 



Sernikobrownie z konfiturą malinową

Przygotuj:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
400 g cukru pudru
5 jajek
110 g mąki
400 g serka twarogowego, wcześniej zmielonego
1/2 słoika domowej konfitury malinowej lub 200 g świeżych malin

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Blaszkę 20 x 30 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Masło i 250 g cukru pudru zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksuj przed dodaniem kolejnego. Wlej roztopioną czekoladę, a następnie dalej miksuj. Następnie dodaj mąkę, wymieszaj szpatułką i  przełóż do blaszki. Na sam koniec wyrównaj.
W drugiej misce  utrzyj ser, resztę cukru (150 g) i 2 jajka. Masa powinna mieć gładką, luźną konsystencję. Masę serową wylej na masę czekoladową i  połóż łyżeczką kleksy konfitury malinowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do  temperatury 170 - 180° C przez 45 minut. Studź w ciepłym, uchylonym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz