sobota, 23 lutego 2019

Cynamonowiec z suszonymi wiśniami i gorzką czekoladą




Masz gorszy dzień i nadmiar złych emocji?  Chcesz użyciu mięśni w dobrym celu? Masz ochotę na coś słodkiego i pełnego glutenu? Polecam zrobić cynamonowca. Ostrzegam! Poza energią włożoną w przygotowanie ciasta również trzeba posiadać sporą dozę cierpliwości. Gdy będziesz przestrzegał zasad ciasto będzie lekkie jak ptasie mleczko i rozwarstwione niczym płaty świeżej ryby. Oczywiście pachnieć będzie o wiele bardziej kusząco niż najświeższy okaz ichtiologiczny. W pierwszej wersji bloga przepis cieszył się dużą popularnością a na spotkaniach ze znajomymi także pozostawiał okruszki w mgnieniu oka.



Cynamonowiec z wiśniami i gorzką czekoladą

Biga:

170 g mąki pszennej chlebowej typ 750
1 łyżeczka drożdży w proszku
6 łyżek mleka w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki roztopionego masła
1 roztrzepane jajko

Wymieszaj składniki na bigę w misce i zagniataj przez kilka minut. Odstaw ciasto na kilka minut, aby odpoczęło. Po czym ponownie zacznij ugniatać przez około minutę. Bigę odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.

Na ciasto z wiśniami: ( należy zagnieść dzień wcześniej niż bigę)

170 g mąki pszennej chlebowej typ 750
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
1 szklanka suszonych wiśni

W misce wymieszaj mąkę, sól oraz mleko. Dodaj wiśnie i ugniataj, aby dokładnie rozprowadzić owoce w cieście.
Przykryj folią i odstaw w temperaturze pokojowej na 12 - 24 h. 


Ciasto właściwe:

biga
ciasto z wiśniami
7 łyżek mąki pszennej chlebowej typ 750
1 płaska łyżeczka soli
2 i 1/4 łyżeczki drożdży
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki orzechów laskowych
50 g gorzkiej czekolady

Na cukier cynamonowy:

3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki cynamonu

Teraz przyszedł czas na ciasto właściwe. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz orzechów i czekolady, zagniataj przez 5 minut, aż do utworzenia kuli ciasta. Kolejno dodaj orzechy laskowe i gorzką czekoladę. Odstaw ciasto, aby odpoczęło na 5 minut  po czym ponownie zagniataj przez 2 minuty. Umieść ciasto w misce wysmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. To jest czas przeznaczony na podwojenie objętości. 


Uformuj z ciasta najpierw długi rulon, a następnie zawiń w tortownicy zaczynając od środka a kończąc na zewnętrznej stronie. Całość ma wyglądać jak muszla ślimaka. Odstaw na 20 minut. Posyp cukrem cynamonowym po wierzchu. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200° C, po czym w chwili  umieszczenia ciasta zmniejsz temperaturę do 165°C. Piecz przez 45 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz