poniedziałek, 11 lutego 2019

Herbata kwiatowa z chabrami


Mam słabość do chabrów. Do ich nasyconej niebieskiej barwy. Do ich wyglądu. W lecie wraz z makami tworzą malowniczy krajobraz. Do tego, że pięknie dekorują dania zaczynając od kremów na babeczkach z kruchego ciasta po sałatki i herbaty skończywszy. Chabrowy to jest kolor spokoju i lekkiego szaleństwa. Gdybym mogła chabry dodawałabym nieustannie do wszystkiego. Was zostawiam z pomysłem na herbatę pełną ziół i kwiatów będącą luźną interpretacją przepisu z KUKBUK ZIMA 2017. 




Herbata kwiatowa 

inspirowana KUKBUKiem ZIMA 2017
na 4 porcje

1 łyżka kwiatów wrzosu
1 łyżka liści melisy
1 łyżka owoców głogu
1 łyżka płatków chabrów
1 łyżka suszonej lukrecji
1 łyżka suszonej trawy cytrynowej

1 l wody
opcjonalnie miód do smaku

Płatki kwiatów i listki mieszamy ze sobą i zaparzamy np. we frenchpressie. Dosładzamy wedle potrzeb. Mieszankę ziołowo-kwiatową przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz