wtorek, 26 lutego 2019

Pączki na Tłusty Czwartek


Zdjęcie: Linda Sondergraand/unsplash.com

Za dwa dni będzie okazja do słodkiej rozpusty. Pączki to klasyka cukiernictwa. Do bezkarnego łasuchowania w Tłusty Czwartek. Jednak znaleźć pączka smakującego wzorcowo to prawdziwe wyzwanie. Mają być puszyste w środku, chrupiące z zewnątrz. W środku napełnione konfiturą różaną lub mniej ortodoksyjnie - powidłami śliwkowymi. 


Zdarzają się pyszne wariacje na temat np.: syrop klonowy i chipsy z bekonu na wzór amerykańskich donutów. Współcześnie często spotyka się pączki z głębokiego mrożenia. Dyskonty spożywcze dzięki temu obniżają koszty i nęcą nas zapachem świeżego ciasta drożdżowego. Nie mówię temu nie, ale zachęcam do zakasania rękawów i zrobienia kilku pączków dla siebie i znajomych. 

Pączki (ok. 40 pączków)

1 kg mąki + na podsypanie
100 g świeżych drożdży
200 g masła
75 g cukru
12 żółtek
2 całe jajka
500 ml mleka
50 ml spirytusu
1 łyżeczka soli
3 kostki smalcu do smażenia

Nadzieniem mogą być powidła śliwkowe, dżem agrestowy, konfitura z róży, krem kasztanowy z prawdziwą wanilią

Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru oraz trzy łyżki ciepłego mleka. Drożdże mają się rozpuścić. Następnie odstaw na 15 minut  i dodaj mąkę przesiana z cukrem i solą. Dorzuć żółtka z jajkami i mieszaj jednocześnie dodając ciepłe mleko z masłem. Całość zagniataj i wyrabiaj, na koniec dodaj spirytus. Całość zagniataj tak długo, aż powstało elastyczne, gładkie i lśniące ciasto. Wyrobione ciasto odstaw na godzinę. W tym czasie ma podwoić objętość.
Z wyrośniętego ciasta formuj bułeczki wielkości zagłębienia dłoni. Następnie rozpłaszcz, nadziewaj ulubionym dżemem i zlep brzegi do wewnątrz tworząc zgrabnego pączka. Uformowane pączki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Na głębokiej patelni rozpuść smalec. Smaż powoli w gorącym tłuszczu z obu stron na złoto - brązowy kolor. Sprawdź wykałaczką czy ciasto nie jest surowe. Usmażone wykładaj na papierowe ręczniki, aby nadmiar tłuszczu mógł się wchłonąć. Na koniec możesz posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz