czwartek, 21 lutego 2019

Słodkie uzależnienie. Crack Pie®



Niedawno odświeżyłam sobie oryginalny serial dokumentalny z Netflixa "Chef Table. Desery". W pierwszym z nich Christina Tosi - właścicielka Milk Bar'u opowiada o swoich sztandarowych słodkościach. Jest cereal milk - smak mleka po płatkach kukurydzianych, jest ciasteczko kompostowe, torty a także Crack Pie. Nazwa ma żartobliwie nawiązywać do narkotyku, gdyż jest tak jak on podobnie uzależniające.
Prawda jest taka, że ciasto zawiera sporą ilość cukru (w oryginale jeszcze większą), masła, mleka w proszku i owsianej chrupkości. Efekt jest powalający i jak wspomniałam uzależniający.  Przypomina  smakiem podkręconą krówkę. Przygotowanie jest proste, choć składa się przynajmniej z trzech etapów. To nie jest ciasto dla cukrzyków lub dbających o linię. Czasem warto zaszaleć.
Oryginalny przepis znajduje się na stronie Milk Bar'u. Dopasowałam go na nasze polskie warunki. 

Crack Pie®

1 ciacho owsiane
7 g jasnego brązowego cukru trzcinowego
1 g soli
28 g roztopionego masła
Nadzienie do Crack Pie®
Ewentualnie cukier puder do posypania po wierzchu

Nagrzej piekarnik do 180 ° C. Włóż ciastko owsiane, cukier i sól do robota kuchennego. Używając funkcji pulsacyjnej rozkrusz ciastko. Przełóż ciastko do miski i dodaj roztopione masło. Albo nie przekładaj to zaoszczędzisz na myciu. Wmieszaj masło aż do osiągnięcia struktury mokrego piasku. Jeśli nie będzie wystarczająco mokre, roztop dodatkowe 14-25 g masła.  Za pomocą dłoni przyciśnij okruszki do formy na tartę i rozprowadź równomiernie na dnie i bokach. Rozprowadź nadzienie Crack Pie® na wierzchu. Piecz przez 15 minut. Otwórz drzwi piekarnika i zmniejsz temperaturę do 163° C.  W tym czasie ciasto nadal jest w środku kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę zamknij drzwiczki i piecz ciasto jeszcze 5 minut. Ciasto powinno być lekko galaretowate w środku i puszczać do nas oczko a przy brzegach przyrumienione na złoto. Jeśli jest zbyt lejące należy zostawić je na jeszcze 5 minut.
Crack Pie® należy wystudzić całkowicie w temperaturze pokojowej a następnie wstawić do lodówki na 8 godzin lub całą noc. Chłodzenie (można też mrozić przez 3 godziny) jest koniecznym zabiegiem do otrzymania idealnego kawałka ciasta.

Ciastko owsiane:
Na 1 ciasto
60 g masła w pokojowej temperaturze
45 g jasnego brązowego cukru trzcinowego
20 g cukru kryształu
1 żółtko
40 g mąki pszennej
60 g płatków owsianych błyskawicznych
Szczypta proszku do pieczenia
Szczypta sody oczyszczonej
Szczypta soli

Piekarnik nagrzej do 180 ° C. Połącz w misce masło z cukrami lub użyj robota kuchennego z wiosłem na średniej prędkości przez 2-3 minuty do czasu aż będzie puszyste o jasnym, żółtym kolorze. Zbierz masę za pomocą szpatułki.  Na niskich obrotach dodaj żółtko jajka. Następnie na średnich obrotach ubijaj przez 1-2 minuty, aż cząsteczki cukru całkowicie znikną a masa będzie o bladym odcieniu.
Na niskich obrotach dodaj mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Miksuj przez minutę do momentu, aż ciasto się połączy i będzie puszyste. Zbierz ciasto ze ścianek miski. Na papierze do pieczenia rozłóż ciasto formując jedno, dużo ciastko owsiane o dosyć cienkiej grubości, około 1 / 2 centymetra. Ciastko nie musi być idealnie okrągłe. Piecz 15 minut.

Christina Tosi zaleca użycie stojącego robota kuchennego (nie miksera ręcznego). Łączenie trwa minutę, ale jest ważne aby otrzymać zwarty, jednolity i gładki krem. Mieszać należy na niskich obrotach, zbyt wysokie obroty sprawią, że krem będzie zbyt tward. W oryginalne Christina Tosi używa „corn powder” jest to proszek z liofilizowanych ziaren kukurydzy. Z braku tego składnika w Polsce zamieniłam go na zmielone na proszek płatki kukurydziane o wysokiej zawartości kukurydzy. Potrzeba matką wynalazków.

Nadzienie Crack Pie®
75 g cukru kryształu
50 g jasnego, brązowego cukru trzcinowego
10 g mleka w proszku
12 g pudru z płatków kukurydzianych
3 g soli
112 g roztopionego masła
80 g śmietanki 30 %
Ziarenka z 1 laski wanilii
4 żółtka

Połącz oba rodzaje cukrów, mleko w proszku, puder z płatków kukurydzianych i sól w misce robota kuchennego i miksuj na niskich obrotach do czasu równomiernego rozprowadzenia. Dodaj roztopione masło i mieszaj przez 2-3 minuty aż suche składniki zostaną równomierne pokryte masłem. Dodaj śmietankę i wanilię i miksuj przez 2-3 minuty aż całość równomiernie się połączy. Zbierz masę ze ścianek miski za pomocą szpatułki. Dodaj 4 żółtka i mieszaj na niskich obrotach aż nabierze gładkiej, kremowej konsystencji. Od razu użyj nadzienia lub przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do tygodnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz