piątek, 15 marca 2019

Szarlotka polska


Szarlotkę polską pierwotnie miałam zamieścić przed Dniem Babci i Dziadka. Taki ukłon w stronę tradycji, staroświeckości i retro klimatów. Do popijania czarną kawą o nazwie Babcia Kawiarza. Przepis zaczerpnęłam z niezawodnej książki White Plate. Słodkie autorstwa Elizy Mórawskiej a następnie lekko zmodyfikowałam. Szarlotka wprost idealna na podwieczorek w gronie przyjaciół. 



Szarlotka polska

Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g masła
3 żółtka
50 g cukru
80 g śmietany 12 %
1/8 łyżeczki sody oczyszczonej

Jabłka:
1 kg jabłek
50 g cukru
1 / 2 łyżeczki cynamonu
1 / 2 łyżeczki mielonych goździków
1 /8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 / 2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Temperatura piekarnika 190 °Celsjusza. Tortownica lub kwadratowa forma wysmarowana masłem i wysypana mąką lub wyłożona papierem do pieczenia.
Ciasto:
Z wymienionych składników zagnieść ciasto – powinno być gładkie, nie przyklejać się do rąk i dość miękkie. Ciasto podzielić na części. 1 / 3 ma pójść na wierzch ciasta.  Odkładamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy jabłka.

Jabłka:
Jabłka obrać i pokroić w plastry na mandolinie. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, wrzucić jabłka, podsmażyć, mieszając aż do zmięknięcia. Wtedy dodać cukier i przyprawy. Poddusić aż się rozpadną i ostudzić.
Formę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia wylepić dwiema trzecimi ciasta na spodzie. Możliwie jak najcieniej. Ponakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika na 190°C.
Wyjąć ciasto z piekarnika, jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce lub porozrywać na wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut. Należy sprawdzać czy ciasto nie spiecze się za bardzo. Upieczoną szarlotkę ostudzić w formie.


Rada na niemarnowanie: Białka, które zostały ze zrobienia kruchego ciasta można ubić z cukrem z trzema łyżkami cukru i rozłożyć na cieście z masą jabłkową przed wyłożeniem wierzchniej części ciasta. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz