niedziela, 7 kwietnia 2019

Ciasto kawowo-kardamonowe - jak zrobić


Każda branża ma swoją książkę numer jeden. Taką, którzy jedni określają Biblią a drudzy przynajmniej majstersztykiem. Dla ludzi związanych z kulinariami jedną z wielu jest Leksykon smaków Niki Segnit. Nie znać tej lektury to niemal nie znać życia. Serio, wiele książek kulinarnych  po wydaniu Leksykonu smaku chociaż musi napomknąć o jej istnieniu. 

Co jest wyjątkowego w tej książce? Z pewnością podejście do smaków. Na upartego każdy stworzy coś niebanalnego z tego co aktualnie ma w lodówce. Na przykład dość egzotycznym wydawać się może duet kawy i róży, ale już kawa z kardamonem jest niemal jak sakramentalne małżeństwo. Wszystko zależy od wyobraźni i odwagi do przekraczania własnych granic smaku. 
Nadchodzę z posiłkami dodając przepis na biszkopt kardamonowy z polewą kawową. 
Ja dałam kawę do ciasta i nie robiłam polewy. 

Biszkopt kardamonowy z polewą kawową 
cytuję dosłownie s. 22

W dużej misce połączyć po 175 g cukru i mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 100 g miękkiego masła, zmielonymi nasionami z 12 strączków kardamonu, 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 4 łyżkami mleka i 2 jajkami. Ucierać przez 2-3 minuty. Nałożyć do tortownicy ze zdejmowanym dnem o średnicy 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180° przez 50-60 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Rozpuścić 2 łyżeczki kawy instant w 2 łyżeczkach gorącej wody i dodać kilka kropel esencji waniliowej. Wlać do 125 g cukru pudru i wymieszać. Lukier powinien być bardzo cienki, niemal przejrzysty, dlatego należy dodawać płyn do cukru stopniowo, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Posmarować ostudzone ciasto lukrem. Smak kardamonu jest wyrazistszy następnego dnia po przyrządzeniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz